Следвайте Гласове в ТелеграмНа 13 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония и

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа 13 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония и
Коментари Харесай

Mоцартовият Реквием звучи в зала „България“ в страстната седмица

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На 13 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор ще показват разтърсващия Реквием на Моцарт. Солисти са сопраното Беса Лугичи, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Емил Павлов и басът Страхиня Джокич. На диригентския пулт застава маестро Найден Тодоров. 

 

Определян като най-значимото произведение в кантатно-ораториалната музика, Реквиемът на Моцарт остава едно от най-популярните типичен творби. За него различен популярен композитор - Йозеф Хайдн написа:  “ако Моцарт не беше написал нищо друго с изключение на струнните си квартети и Реквиема, то и това би било задоволително, с цел да остане вечен ”.

В същата вечер националният оркестър посреща очарователната и доста надарена цигуларка Франчeска Дего. В първата част на програмата тя ще извърши Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен – един от шедьоврите на цигулковия репертоар. 

Франческа Дего е една от най-търсените цигуларки на интернационалната сцена и се слави като незабравим солист.
Сезон 22/23 включва за нея дебюти с Оркестр де Шанс Елизе с маестро Херевеге, Оркеста Синфоника де Кастилия и Леон, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, Северна Каролина, Софийска филхармония и Фарьорския симфоничен оркестър. Завръща се и на сцените на Индианаполис и Вашингтонския народен симфоничен оркестър, Оркестъра на Ълстър и Оркестъра на Тоскана с диригент Даниеле Рустиони. Тя ще взе участие в специфичен план в Дубайската опера, както и ще направи дълго чакания си дебют в рецитал в зала „ Уигмор " дружно с пианиста Алесио Бакс. Ще свири на влиятелния фестивал в Аскона дружно с Франческо Пиемонтези и Даниел Мюлер-Шот в камерна стратегия, отдадена напълно на Брамс.
Сред най-значимите събития напоследък са концертите в Япония със Симфоничния оркестър на NHK под диригентството на Маестро Луизи, " Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Хале и " Ла Верди ", Кралския филхармоничен оркестър и Кралския шотландски народен оркестър, Симфоничния оркестър на NHK, Симфоничните оркестри на Токио и Метрополитън, Филхармоничния оркестър на Ница, Театро Реджо ди Торино, Националната академия " Санта Чечилия " и всички огромни италиански оркестри, рецитали в Лувъра в Париж, Линкълн център в Ню Йорк и Вашингтон.

Редовно си сътрудничи с уважавани диригенти като сър Роджър Норингтън, Фабио Луизи, Лионел Брингер, Далия Стасевска, Кристофър Хогууд, Йоел Леви, Донато Ренцети, Джонатън Хейуърд, Уейн Маршал, Джанлуиджи Джелмети, Диего Матеус, Шломо Минц, Джема Ню, Джейдър Бинямини, Алпеш Чаухан и Сиан Жанг и други

Франческа е подписала контракт извънредно с CHANDOS Records и наскоро издаде Концерти за цигулка 3 и 4 на Моцарт под диригентството на сър Роджър Норингтън с Кралския шотландски народен оркестър, които получиха единомислещо признанието на рецензията, в това число 5* " Запис на месеца " на BBC Music Magazine, а идващият албум ще бъде пуснат на пазара при започване на сезон 22/23. Други записи включват концерти на Паганини и Ермано Волф-Ферари дружно със Симфоничния оркестър на Бирмингам и Даниеле Рустиони, диска с рециталите Il Cannone, както и цялостен преглед на цигулковите сонати на Бетовен и на Капризите на Паганини за Deutsche Grammophon.

Франческа е запалена и по актуалната музика и се счита за почитателка на творбите на Майкъл Найман, Карло Бокадоро, Кристиан Карара, Никола Кампогранде и Марко Тарали. Тя постоянно сътрудничи на профилирани музикални списания, като наред с другото води месечна графа за Suonare News, писала е публикации и мнения за BBC и списанията за класическа музика, The Strad, Musical Opinion и Strings Magazine. Наскоро Франческа разгласява и първата си книга „ Между бележките. Класическа музика: 24 ключа за интерпретация („ Tra le Note. Classica: 24 chiavi di lettura " ), издадена от издателство „ Mondadori “, в която изследва по какъв начин класическата музика може да бъде слушана и разбирана по-добре през днешния ден.
Франческа живее в Лондон и свири на рядка цигулка Francesco Ruggeri (Кремона 1697).

Ограничено количество билети за концерта са налични на касата на зала „ България “ и в Ивентим. 

Пълната стратегия на Софийската филхармония може да намерите на: https://sofiaphilharmonic.com/
Следете Facebook страницата на филхармонията: https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic
Twitter: https://twitter.com/sofiaphilh
Instagram: https://www.instagram.com/sofiaphilharmonic
Намерете ни и в Youtube: https://www.youtube.com/c/SofiaPhilharmonic

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР